dimecres, 10 d’abril del 2013

Producció del xarop d'erable

Entre finals d'hivern i principis de primavera és el període en el que es recull l'aigua d'erable amb la que s'elabora el xarop d'erable, És el que es coneix com la temporada dels sucres (saison o temps des sucres). El Quebec, amb un 74% de la producció mundial i un 90% de la producció canadenca, n'és el principal productor. 
Abans que arribi l'hivern, els erables acumulen midó, principalment a les arrels. A les acaballes de l'hivern, quan a la nit glaça però de dia les temperatures comencen a ser positives, el midó acumulat a les arrels es transforma en sucres que van pujant pel xilema de l'arbre per a subministrar l'energia necessària per a reactivar el metabolisme de l'erable després de l'hivern. Aquest liquid, que és bàsicament aigua amb un contingut de sucres entre el 2 i el 3%, rep el nom d'aigua d'erable i és diferent de la saba, que començarà a circular més endavant. Degut les variacions de temperatura entre la nit i el dia, l'aigua d'erable flueix. Per això, es fan forats a l'escorça per on surt aquesta aigua d'erable. Llavors, és només qüestió de recollir aquesta aigua. Aquesta recollida es pot fer en galledes (que és el sistema més tradicional i que us mostrem en la fotografia de l'esquerra) o bé mitjançant canonades, com us ensenyem en la fotografia de la dreta, per les quals aquest fluid es desplaça directament fins al local de les cabanes de sucre on es processarà. Aquest segon sistema fa que el bosc es vegi ple de canonades de diferent gruix L'aigua d'erable s'obté d'arbres que tenen un diàmetre del tronc de 20 cm com a mínim. Normalment, han de transcórrer 40 anys abans de que l'erable arribi a aquest gruix. Per sort per als productors, els erables poden produir fins als 300 anys.
Una vegada recollida l'aigua d'erable, es bull en uns evaporadors (us en mostrem un en la fotografia inferior dreta) per a concentrar-la i obtenir així el xarop d'erable. Solen ser necessaris entre 35  i 40 litres d'aigua d'erable per obtenir 1 litre de xarop. Segons la seva qualitat, el xarop obtingut es classifica en 5 categories diferents. Per si això no fos poc, si el xarop es bull més s'obtenen altres productes com el sucre d'erable, la mantega d'erable o el líquid per fer la tira d'erable. Per tant, igual com amb el porc, els quebequesos treuen de l'erable tot el suc possible.

2 comentaris:

  1. malalties de polls,ringuettes (jocs), cabana de sucre, ball benèfic, fang,i avui el xarop d'erable,
    quina acumolació de coses, quantes vivencies portareu d'aquest marevellos país...!!!afanyeu-vos a comular coses que el temps passa molt depresa i ja s'acosta el vostre retorn, tots ja tenim ganes de veure els petits que molt segur els trovarem molt grans.
    Per aquí ja tenim la primavera, no tenim fang, perquè tampoc a nevat, sí que ha plogut molt però l'aigua s'escorre depresa, els pantans estan plens i aseguran aigua per l'estiu.
    Tenim molta moguda política,ens volen tornar imposar la llengüa castella a les escoles, no pots obrir la tele que no hi ha altre tema que aquest.TINDREM FEINA LLARGA....
    El dia 6 de maig marxem amb el tiet a fer unes etapes del CAMINO, aquest any farem BURGOS-LEON, estarem 10 dies caminant per Castella.
    Bueno família, amd ganes de veuros aviat, ja tornaré escriure quant tornem del Camino.-
    Una abraçada per tots, i records de tos.
    Tieta Mariangels

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola tieta,
      Sí, aprofitem el que podem i sí, el temps passa volant, en menys de 4 mesos ja tornarem.
      Anem seguint les noticies i realment hi ha coses que no s´entenen. A veure com acaba tot.
      Aquí al Quebec, la llengua francesa la cuiden molt, suposo pel fet d´estar envotats d´anglòfons. Malgrat hi ha escoles angleses, només hi poden anar nens que compleixin una sèrie de requisits, no hi pot anar tothom que vol.
      Que vaig molt bé el Camino i practiqueu molt "la lengua del estado"...!!
      Records,

      Elimina