Al Canadà, el darrer dimecres del mes de febrer és el dia contra l'assetjament escolar, també conegut com a bullying. Aquest dia també es coneix com el dia de la samarreta de color rosa. Aquesta commemoració es va instaurar l'any 2008 a la província de Nova Escòcia arran d'uns fets ocorreguts l'any anterior en una escola secundària del comtat de King d'aquesta província de l'est del Canadà. Com a resposta a l'assetjament al que va ser sotmès un noi que el primer dia de curs portava una samarreta de color rosa, una cinquantena d'estudiants masculins es van posar també samarretes d'aquest color. Aquest fet evidencia que, malauradament, l'assetjament escolar és un problema important tant al Canadà com al Quebec. Recentment, el Govern del Quebec va aprovar una llei per a prevenir i combatre l'assetjament escolar, la qual obliga a que cada escola tingui un protocol per identificar i comunicar els casos que es produeixin. Per aquest motiu, ara fa uns dies, a l'escola on van els nostres fills ens van passar una circular amb una guia per a distingir entre intimidació i conflicte. I avui, un dia més tard del dia oficial perquè ahir celebraven el Carnaval d'Hivern, commemoren el dia contra l'assetjament escolar. Per això, ens han demanat que tots els nens i nenes de l'escola portin una samarreta de color rosa.
dijous, 28 de febrer del 2013
Dia contra l'assetjament escolar
dimecres, 27 de febrer del 2013
Carnaval d'hivern a l'escola


dimarts, 26 de febrer del 2013
Escalfadors de motors
Un dels problemes del fred és que els cotxes costen més d'arrencar. Fins a -20ºC no hi sol haver massa problemes però, quan se supera aquest valor, tothom pateix una mica a l'hora d'engegar el cotxe el matí posterior a una nit freda. Hi ha gent que, per evitar aquest problema, utilitzen un escalfador de motor. Se'ls distingeix perquè del capó del cotxe surt una clavilla, la qual enllaça amb un dispositiu que, depenent dels casos, pot escalfar el líquid refrigerador del motor, l'oli del motor o bé l'aire d'admissió al motor. Aquesta clavilla s'ha de connectar amb un escalfador elèctric del motor, que normalment està situat dins d'un edifici, durant la nit. Engegant el sistema amb 3 hores d'antelació a la posada en marxa del cotxe és suficient per garantir una bona arrencada. Estudis realitzats han demostrat que la utilització dels escalfadors de motors, a més d'evitar ensurts de bon matí, redueix el consum de combustible (amb la consegüent reducció de gasos alliberats a l'atmosfera) i permet escalfar l'interior del vehicle molt més ràpid, cosa que també és interessant els dies de fred intens. Els autobusos escolars també usen aquest sistema, per assegurar que arrenquen i poden transportar calents els nens cap a l'escola. En el nostre cas, no podem gaudir d'aquests avantages ja que, a l'estar aquí només un any, no l'hem instal·lat. Per sort per a nosaltres, aquest hivern ha estat una mica més suau que de costum i, amb excepció d'una setmana on vam tenir una onada de fred, de moment, no hi ha hagut molts matins per sota de -20ºC.
dilluns, 25 de febrer del 2013
Finalment podem fer un bon ninot de neu


diumenge, 24 de febrer del 2013
Provem les motos de neu


dissabte, 23 de febrer del 2013
Caminada amb raquetes pel Parc Nacional del Mont-Orford




divendres, 22 de febrer del 2013
Tira d'erable sobre la neu




dijous, 21 de febrer del 2013
Marató de lectura


dimecres, 20 de febrer del 2013
Empreses llevaneus


dimarts, 19 de febrer del 2013
Racó d´objectes perduts


dilluns, 18 de febrer del 2013
Ponts d'accés a la ciutat de Quebec
Al costat mateix de l'Aquari del Quebec, hi ha el pont de la ciutat de Quebec, que és el que es veu en primer terme en la fotografia. Aquest pont és el darrer pont que, en direcció nord, permet travessar completament el riu Saint-Laurent. Com podeu veure, a més, quan vam prendre la fotografia, el riu Saint-Laurent estava ple de plaques de gel que el corrent anava desplaçant. El pont de la ciutat de Quebec és un pont en mènsula amb una llum entre pilars de 549 m, el que el fa el més llarg del món en aquesta categoria. La longitud total del pont és de 987 m i va ser el primer en ser construït amb acer niquelat a Amèrica del Nord. Per tot això, està considerat com una de les meravelles de l'enginyeria canadenca. Malauradament, durant la seva construcció, el pont va patir dos esfondraments. El primer va ser el 19 d'agost de 1907 i va causar la mort de 76 treballadors. El segon va ser l'11 de setembre de 1916 i va provocar la mort de 13 treballadors. La construcció del pont va finalitzar l'agost de 1919 i es va posar en servei el 3 de desembre de 1919. Actualment pel pont hi ha en servei tres carrils d'una carretera, una via fèrria i un pas per a vianants. Com que el pont no podia absorbir tot el trànsit, l'any 1970 es va inaugurar el pont Pierre Laporte (que es veu darrere en la fotografia) per on hi passa una autovia amb 3 carrils per sentit de circulació que, tot i això, són insuficients en hores punta. Per cert, el pont Pierre Laporte també té el seu rècord particular: és el pont suspès lliure de peatge més llarg de tot el món.
Etiquetes de comentaris:
Descoberta del territori,
Història i costums del Quebec
diumenge, 17 de febrer del 2013
Aquari del Quebec



dissabte, 16 de febrer del 2013
Carnaval de la ciutat de Quebec





divendres, 15 de febrer del 2013
Hotel de glaç de la ciutat de Quebec


dijous, 14 de febrer del 2013
Sant Valentí


dimecres, 13 de febrer del 2013
Galls dindis que passen l'hivern al Quebec
A la tardor us havíem explicat que es produia la migració hivernal de les oques de les neus i de les oques comunes cap a terres més càlides. Però no totes les aus marxen del Quebec a l'hivern. N'hi ha algunes que fins i tot s'hi estan tot l'any i és ara, a l'hivern, quan es deixen veure més. És el cas dels galls dindis salvatges que avui hem pogut fotografiar. Des que va arribar l'hivern, acostumem a veure aquests galls dindis en una zona propera a la feina situada als voltants del riu Saint-François i en la que poden trobar els insectes i les plantes que necessiten per alimentar-se.
dimarts, 12 de febrer del 2013
Escultures de neu


dilluns, 11 de febrer del 2013
Comissió Charbonneau
El seu nom oficial és el de Comissió d'investigació sobre la concessió i la gestió dels contractes públics a la indústria de la construcció però de forma popular es coneix com la Comissió Charbonneau, en referència a France Charbonneau, la jutgessa que la presideix. Aquesta Comissió la va crear el Govern del Quebec l'octubre de 2011 arran d'una sèrie de casos de corrupció en l'adjudicació de contractes de construcció per part de les administracions públiques del Quebec i en els que s'evidenciaven lligams del sector de l'obra pública amb el crim organitzat (la màfia és present tant al Quebec com en d'altres províncies canadenques). El mandat de la Comissió és documentar casos de confabulació i corrupció en els contractes públics de construcció (incloent els possibles vincles amb el finançament dels partits polítics); identificar si hi ha també infiltració del crim organitzat; examinar possibles solucions al problema i establir una sèrie de recomanacions per evitar aquestes males pràctiques. La Comissió la formen, a més de la jutgessa Charbonneau, dos comissaris més que són professors universitaris de Dret. Hi ha també 7 fiscals i 4 policies que s'encarreguen de les tasques d'investigació. Com veieu, no hi ha ni un polític en la Comissió. Les audiències de la Comissió són públiques i es televisen, amb gran audiència. Tot un exercici de transparència. De resultes de les revelacions que s'han fet en algunes compareixences, ja han dimitit un parell d'alcaldes, entre els quals el de Mont-real. Dissortadament, la corrupció és un problema universal. El que passa és que hi ha països on s'intenta combatre-la de forma seriosa. Falta veure si al final la Comissió Charbonneau aconsegueix reduir la corrupció, però el que sí mostra és un camí per fer-ho. En aquest sentit, a molts altres països i a Catalunya encara n'hem d'apendre força.
diumenge, 10 de febrer del 2013
Museu Joseph-Armand Bombardier
Aquesta tarda hem visitat el Museu Joseph-Armand Bombardier, situat a Valcourt, a 42 quilòmetres a l'oest de Sherbrooke. Aquest museu està dedicat a aquest inventor quebequès que va idear, primer, diversos automòbils aptes per circular per la neu i que permetien a la gent del Quebec desplaçar-se a l'hivern en un temps en el que no es netejaven de neu els camins i carreteres. En el seu moment, els seus invents van canviar la vida dels quebequesos durant el període hivernal. L'any 1959 va treure al mercat la primera moto de neu, denominada Ski-doo, que va ser tot un èxit. Actualment, l'empresa BRP (Bombardier Produits Récréatifs) continua a Valcourt amb la producció de motos de neu i altres vehicles recreatius.
El Museu Josep-Armand Bombardier es divideix en 4 sales. En la primera, es presenta el garatge en el que Bombardier va començar a desenvolupar els seus vehicles. Una segona sala es fa un repàs a la vida de Bombardier i es mostren totes les seves creacions, contextualitzant-les en el període en la que es van generar. Una tercera sala es dedica a les motos de neu, amb diferents models de diferents marques i amb explicacions detallades i alguns jocs interactius sobre la seva mecànica i utilització. Finalment, una quarta sala es dedica a mostres temporals. En aquesta ocasió hi havia una exposició interactiva realitzada pel Museu Canadenc de les Civilitzacions i el Museu Canadenc de la Natura, ambdós d'Ottawa, dedicada a les expedicions canadenques que van explorar l'Artic entre 1913 i 1918. els primers anys del segle XX.
dissabte, 9 de febrer del 2013
Jornada de plaers d'hivern a Lennoxville
Com que hem tingut sort i la tempesta Nemo no ens ha afectat de ple ja que ahir només va fer una mica de vent i van caure uns 15 cm de neu, aquesta tarda hem anat a la Jornada dels Plaers d'Hivern que feien al districte de Lennoxville. Activitats semblant a aquesta es van fent al llarg de l'hivern als diferents sectors de la ciutat de Sherbrooke per mirar que aquesta estació de l'any passi el més entretinguda possible.
A banda d'alguns tallers per a nens que es feien en un local interior, bàsicament hi havia activitats exteriors adreçades fonamentalment al públic infantil. S'hi podia jugar a ballon-balai o broomball (una variant de l'hoquei sobre gel, originària del Canadà en la que l'estic és una espècie d'escombra), fer una passejada amb un carro menat per cavalls, caminar una mica amb raquetes de neu i pujar a uns inflables (això sí, com que és l'hivern, sense descalçar-se!). Tot això es feia a -10ºC (tot i que amb el ventet que bufava la temperatura de sensació baixava a -18ºC). A Catalunya seria impensable, per exemple, pujar als inflables si les temperatures exteriors són inferiors a 10ºC, però aquí si no hi ha temperatures excepcionalment baixes (per sota de -20ºC) miren de fer el màxim d'activitats exteriors possible. I és que aquí tenen clar que un dels plaers de l'hivern és, per poc que es pugui, sortir a fora cada dia, ni que sigui una estona.

Etiquetes de comentaris:
Història i costums del Quebec,
Vida quotidiana
divendres, 8 de febrer del 2013
Crema cremada
En una botiga vam veure que hi venien crema cremada (crème brulée) i ens vam decidir a comprar-la i a tastar-la ja que s'assemblava a la crema catalana, com podeu veure en la fotografia. La crème brulée és originària de França i es fa amb rovells d'ous, crema de llet, vainilla i sucre. La crème brulée que vam tastar tenia una textura més escumosa que la crema catalana perquè no hi posen midó. Tampoc tenia el gust a llimona i canyella de la típica crema catalana. Bé, que per al nostre gust, com la crema catalana no hi ha res. Per això, en alguna ocasió, com en el sopar de les Nacions, hi hem portat una crema catalana perquè sàpiguen el que és bo de veritat!
dijous, 7 de febrer del 2013
Hoquei sobre gel
L'hoquei sobre gel és un dels principals esports tant del Quebec com del Canadà. De fet, el primer partit d'hoquei sobre gel reconegut com a tal es va jugar el 3 de març de 1875 a Mont-real. Com ja us hem anat comentant, a l'hivern, en molts parcs públics hi ha pistes preparades per a practicar aquest esport, com podeu veure en la fotografia. Per això, és molt usual veure-hi tan petits com grans jugant-hi. I quan no hi ha gel, n'hi ha molts que hi juguen a l'exterior però sense patins per no perdre la pràctica.
A nivell professional, la principal lliga mundial d'hoquei sobre gel és la NHL (National Hockey League), formada per 7 equips canadencs i 23 dels Estats Units. Aquesta temporada, degut a un conflicte laboral entre jugadors i propietaris dels equips, la competició de la NHL es va suspendre i no va començar fins el passat 19 de gener.
A nivell professional, la principal lliga mundial d'hoquei sobre gel és la NHL (National Hockey League), formada per 7 equips canadencs i 23 dels Estats Units. Aquesta temporada, degut a un conflicte laboral entre jugadors i propietaris dels equips, la competició de la NHL es va suspendre i no va començar fins el passat 19 de gener.
dimecres, 6 de febrer del 2013
Adéu al cèntim canadenc
Aquesta setmana la Casa de la Moneda Reial Canadenca ha deixat de distribuir les monedes de cèntim de dòlar, conegudes aquí com els cents, (en anglès i francès), sous o sous noirs (en francès) o pennies (en anglès). Com podeu veure en la imatge, en la cara hi ha una imatge de l'actual cap d'estat del Canadà (la reina Elisabeth II d'Anglaterra) i al revers un dibuix de dues fulles d'erable. Atès que el cost de fabricar aquesta peça és d'1,6 cèntims - superior, per tant, al valor de la moneda - el Govern del Canadà va acordar fa uns mesos que es deixaria de fabricar i que es retiraria aquesta peça que estava en circulació des del 1858. Tot i que ara ja no es distribueixen més cèntims de dòlar, la moneda encara és legal i es pot utilitzar. Els comerços han de cobrar l'import exacte si es paga amb targeta però si es paga en metàl·lic poden fer l'arrodoniment que toqui perquè per tornar el canvi només hagin de donar monedes de cinc cèntims (coneguda també com a nickel). No us estranyi que, algun dia, això mateix passi amb els cèntims d'euro.
dimarts, 5 de febrer del 2013
Setmana d'agraïment als mestres
Com a la resta del Quebec, aquesta setmana a l'escola dels nens se celebra la Teacher Appreciation Week o Semaine des Enseignantes et des Enseignants. Durant aquesta setmana, pares i alumnes poden mostrar als professors i personal no docent de l'escola el seu reconeixement per la tasca que desenvolupen. L'AMPA va passar una circular en la que s'informava que es podia agrair la tasca dels mestres portant-los una nota, un snack, una manualitat o, simplement, fent-los una abraçada per agrair-los la feina que fan. Els nostres fills han fet una petita manualitat que es pot veure a la fotografia superior. Per la seva banda, l'AMPA porta, per a tot el personal de l'escola, snacks saludables 3 dies d'aquesta setmana (fruita com la de la fotografia inferior, vegetals i entrepans), a més de cafè els dos dies restants. A més, si algú altre vol portar alguna cosa als mestres, es pot coordinar amb l'AMPA i la seva contribució és benvinguda. Tot plegat és una mostra més que en els països més avançats en educació valoren i reconeixen la tasca dels mestres, ja que consideren que és essencial per a la societat i perquè el nens tinguin el coneixement necessari per augmentar el seu potencial i desenvolupar les seves competències. Per això, el lema d'aquesta setmana és "A Quebec, estem orgullosos dels nostres mestres".
dilluns, 4 de febrer del 2013
Dosificació dels medicaments
Aquí, com a Catalunya, quan el metge et recepta algun medicament, s'ha d'anar a la farmàcia a buscar-lo. En la recepta el metge indica les dosis dels medicaments, però en un codi difícil d'entendre pels que no el coneixem. A la farmàcia, s'ha de presentar la recepta del metge i llavors preparen els medicaments justos per al període establert pel metge. Si es tracta de pastilles, posen les que calen en un pot de plàstic, ni mitja més ni mitja menys. En l'envàs hi ha informació del pacient i del metge així com de la dosificació i condicions (menjant, en dejú, o el que sigui) amb què cal prendre el medicament. A més, per a cada medicament, et donen un paper personalitzat amb informació equivalent al prospecte que tenim en els medicaments a Catalunya, que inclou les hores en què cal prendre'l, la descripció del medicament, com usar-lo, els efectes secundaris, com s'han de conservar, informació addicional, notes generals i, en alguns casos, informació nutricional relativa als aliments que cal incloure en la dieta durant el tractament. Inclou, a més, un codi per si aquell medicament, en cas de necessitat, es pot tornar a adquirir una o vàries vegades més, sense haver de tornar a anar al metge. El sistema és pràctic i adequat per evitar que sobrin medicaments i acabin caducant o se n'acabi fent un mal ús.
diumenge, 3 de febrer del 2013
Menús infantils als restaurants
La majoria dels restaurants del Quebec disposen de menús infantils. En molts, a més, alguns dies (normalment en cap de setmana o bé alguna tarda entre setmana) el menjar dels nens o costa menys o és de franc, sempre i quan s'hi vagi amb tota la família o hi hagi un mínim d'un adult per nen. I per als nens els restaurants solen disposar d'estovalles de paper amb jocs. Per això, a més dels coberts, ja porten llapis de colors perquè els nens estiguin ben distrets. Alguns restaurants, fins i tot, disposen de sales de joc per als més petits. Tot plegat facilita que les famílies puguin anar als restaurants.
Quant als menús infantils, la majoria són molt semblants. Els plats usuals són espaguetis (sovint massa especiats), pizzes, hamburgueses i talls de pollastre arrebossats (el que aquí coneixen com a croquettes, que no tenen res a veure amb les nostres croquetes). Normalment els plats van acompanyats amb patates fregides i diferents tipus de salses. Els menús infantils solen incloure beguda (llet o sucs de fruita) i postres (habitualment gelats i pastissos i, si hi ha fruita, normalment va acompanyada d'alguna melmelada dolça). Fins i tot, en alguns restaurants, alguns dels plats es presenten en formats especials, com les croquettes de pollastre en el cotxe de cartulina que us mostrem. Tot això fa que els nens els agradi anar-hi, però mirem de restringir-ho perquè el menjar no és que sigui molt saludable.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)