Un altre dels senyals que arriba el bon temps, malgrat les darreres pluges, és que fa uns dies han tornat a posar en marxa el brollador que hi ha a la riba est del Llac de les Nacions de Sherbrooke, després d'estar aturat des de la tardor passada. Podeu veure el seu aspecte en la fotografia. Tot i que no té l'espectacularitat d'altres sortidors com el del Llac Léman de Ginebra, sí que destaca força quan es circula pels principals carrers de la ciutat que hi passen a prop i també fa més agradable la passejada pel camí que circumval·la aquest llac.
divendres, 31 de maig del 2013
Brollador del Llac de les Nacions
dijous, 30 de maig del 2013
Passió per la jardineria



dimecres, 29 de maig del 2013
Els ciclistes menors d'edat han de portar casc
Ahir al matí, com que el nostre fill no tenia escola i feia molt bon dia, vam recuperar la tradició d'anar en bicicleta pel carril bici fins el Parc Atto Beaver. De tornada, ens van aturar dos ciclistes que eren voluntaris d'una campanya municipal de sensibilització perquè els ciclistes portin casc. Els voluntaris van felicitar el nostre fill perquè duia aquesta protecció, li van comentar la importància de portar-la i li van regalar el pin que us mostrem en la fotografia. De fet, la ciutat on ens estem, Sherbrooke, va ser la primera del Quebec, el març de 2011, en fixar l'obligatorietat de portar casc als ciclistes menors de 18 anys. Segons els centres hospitalaris de la ciutat, amb aquesta mesura s'ha aconseguit que l'estiu passat cap nen ingressés amb un traumatisme cranial sever provocat per un accident de bicicleta. De tota manera, segons dades oficials, no tothom compleix la norma ja que l'any 2011 el percentatge d'ús del casc va ser del 84% per als menors de 5 anys, del 87% per als nens entre 5 i 9 anys, del 92% per als nens entre 10 i 15 anys i només del 57% per als d'entre 16 i 18 anys. I això que multen als pares amb 30 dòlars si enganxen un menor sense casc!
dimarts, 28 de maig del 2013
Berenar d'agraïment als voluntaris de l'escola
Els professors de l'escola dels nostres fills han ofert avui, de les 4 a les 6 de la tarda, un berenar a totes aquelles persones que han ajudat, de manera desinteressada, en alguna de les diferents activitats que s'han dut a terme a l'escola durant aquest curs escolar. Hi havia, entre d'altres, la senyora que cada dia prepara l'esmorzar a l'escola, la que té cura de la biblioteca, els membres de l'AMPA i els pares que han acompanyat a les diferents excursions o han ajudat a les festes de l'escola, com el sopar d'espaguetis, la fira del llibre, el carnaval d'hivern, el ball benèfic o la festa de primavera. Els voluntaris van rebre una invitació personalitzada i, avui, han pogut berenar diferent tipus de sandvitxos, crudités, fruita i un pastís. Tot això amenitzat per les cançons que cantava un professor de l'escola i amb imatges de les diferents activitats fetes durant el curs. Tot un detall!
dilluns, 27 de maig del 2013
Els nous alumnes de 'maternelle' visiten l'escola
Avui i demà, a l'escola dels nostres fills, fan la presentació de l'escola i de les rutines del dia a dia als alumnes que l'any vinent començaran l'escolarització, que aquí es fa al curs de kindergarden o maternelle, que és l'equivalent al P5 de Catalunya. Pel que ens han comentant, aquesta activitat d'acolliment es fa cada any a les escoles del Quebec. Els nens, acompanyats dels seus pares, passen mig dia a l'escola, on els expliquen com funcionarà el curs vinent i també els fan fer alguna activitat. Els mestres aprofiten per observar la manera de fer dels diferents nens, el que els ajuda a conèixer una mica els alumnes que tindran el proper curs i els orienta per a distribuir-los en grups. De ben segur que és una activitat molt important tant per als nens, per als seus pares i per als professors. Ara bé, a la nostra escola (sabem que no a totes és igual), això implica que els nens que aquest any cursen el kindergarden, no puguin anar a l'escola aquests 2 dies i no s'ofereix cap servei de guarda alternatiu. I això, sincerament, pot ser molt bo per als nous alumnes, però creiem que trenca el ritme dels que actualment ja van a escola.
diumenge, 26 de maig del 2013
Menjadora per als ocells
En un arbre del jardí de la casa on estem hi hem penjat la menjadora per als ocells que la nostra filla gran ha fet a l'escola, on que aquest trimestre estudien els ocells. La menjadora és molt fàcil de construir. Es tracta d'agafar una ampolla usada una mica gran i fer-hi una entrada ben ampla en un dels costats perquè hi puguin entrar els ocells. Una mica per sota, s'hi fan dos foradets més per poder-hi posar una branqueta petita que hagi caigut a terra i que serveixi com a suport per als ocells. A la zona del tap cal posar-hi un cordill per lligar la menjadora a un arbre o allà on vagi bé. Per últim, dins l'ampolla s'hi posen granes perquè els ocells vinguin a alimentar-se. Ara només falta veure si als ocells els agrada venir a aquesta menjadora. Esperem que sigui així i que poguem contemplar més ocells d'espècies que no haguem vist encara.
dissabte, 25 de maig del 2013
Pluja, pluja, pluja i una mica de neu

divendres, 24 de maig del 2013
Codi per als habitatges de lloguer
Quan s'ha de buscar algun habitatge de lloguer al Quebec cal tenir present la nomenclatura que aquí es fa servir perquè els cartells que els anuncien sempre indiquen un número seguit d'un mig (1 1/2, 2 1/2, 3 1/2, i així successivament), com podeu veure en la fotografia. La fracció meitat que apareix indica que hi ha un lavabo. El nombre enter correspon a la quantitat de cambres independents que hi ha, de manera que és la suma dels dormitoris, la cuina, la sala d'estar o altres estances que hi pugin haver. Així, si ens trobem amb un apartament 4 1/2 vol dir que té lavabo i un total de 4 habitacions, probablement 2 dormitoris, 1 cuina i menjador. L'ús d'aquest codi numèric permet saber de forma ràpida si l'apartament o la casa que es busca té les característiques que interessen o no.
dijous, 23 de maig del 2013
Roba estesa

dimecres, 22 de maig del 2013
Unitats de mesura
Quan s'entra al Quebec des dels Estats Units hi ha un senyal com el que us mostrem que indica que al Canadà, a diferència del seu país veí del sud on s'utilitza la milla per hora, la unitat que es fa servir per a la velocitat és, com a Europa, el quilòmetre per hora. Les distàncies també es mesuren en quilòmetres però no en milles (1 milla equival a 1,6 km). També tenim sort que al Canadà s'utilitzen els graus centígrads o Celsius per a mesurar la temperatura i no els graus Fahrenheit - que sí fan servir als Estats Units - ja que, en aquest cas, la conversió és una mica més difícil perquè cal restar 32 a la temperatura en graus Farenheit i després dividir per 1,8 per tenir el valor en graus Celsius. Les úniques unitats diferents que s'acostumen a fer servir aquí són les lliures (0,454 kg) per al pes, els peus (0,33 m) per a la longitud i els peus quadrats (0,09 m2) per a la superfície. El fet de que aquí moltes unitats siguin les mateixes a les que estem acostumats ens simplifica força la vida perquè no hem d'estar tota l'estona fent conversions. L'únic inconvenient és que així no practiquem tant el càlcul mental.
dimarts, 21 de maig del 2013
Esclat de floració

dilluns, 20 de maig del 2013
Muntanyes de Maine
Avui hem acabat el viatge que hem fet a Boston i a part de la costa atlàntica de l'Estat de Maine. A diferència del viatge d'anada, hem retornat al Quebec per l'interior de l'estat de Maine, en una zona que està plena de muntanyes, llacs i cascades. De muntanyes no n'hem pogut veure els cims perquè el dia no acompanyava i plovisquejava i hi havia força núvols, com podeu veure en la fotografia de la dreta. De llacs i cascades sí que n'hem anat veient força. A l'esquerra us ensenyem la cascada Screw Auger que forma el riu Bear i que està situada al Parc Grafton Notch. Aquest salt d'aigua, com la resta de cascades i gorgues que hi ha pels voltants, està provocat per la degradació del granit que va provocar la fusió de les glaceres d'aquesta zona que es va produir fa 12000 anys.
diumenge, 19 de maig del 2013
Costa de Maine

Avui hem anat resseguint la costa de l'Oceà Atlàntic passant pels estats nordamericans de Massachussets, New Hampshire i Maine. D'aquesta manera, després de 10 mesos sense fer-ho, hem tornat a veure i olorar el mar. Ens hem centrat sobretot a la costa sudoest de Maine, prop de Portland, que, amb uns 66.000 habitants, és la ciutat més poblada d'aquest estat de la zona de Nova Anglaterra. Aquesta és una zona que combina platges de sorra amb zones rocoses una mica escarpades. Hem passat per York, Cape Needick, Ogunquit, Moody, Wells, Kennebunk, Biddefork, Scarborough, Cape Elizabeth i Portand. Són un conjunt de poblets molt típics i turístics, en els que hi ha veritables mansions, com la de l'antic president George H.W. Bush a Kennenbunk. Al sector d'Oarweed Cove, hem caminat pel Marginal Way, que és un camí de Ronda semblant als de la Costa Brava i des d'on hem vist les vistes que us mostrem en la primera fotografia. Com que la marea era baixa hem pogut passejar per les roques i arribar-nos fins a tocar l'aigua de l'Oceà. Degut a que la costa de Maine és bastant accidentada, hi hem anat veient diversos fars. La segona fotografia correspon al far principal de Portland, el Portland Head Light, que està al costat del que era el Fort Williams, a la zona de Cape Elizabeth.
dissabte, 18 de maig del 2013
Boston



divendres, 17 de maig del 2013
Gorga del riu Magog

dijous, 16 de maig del 2013
Cotxe del Quebec, adhesiu de Catalunya
A una casa del carrer on hi ha l'escola on van els nostres fills hi ha un cotxe amb un adhesiu de Catalunya, com us mostrem en la fotografia. Aquest automòbil l'hem anat veient des del començament del curs escolar, l'agost passat, i ens intrigava saber si era d'algun català, però no gosàvem trucar a la porta de la casa i preguntar-ho. Fa uns dies vam veure la propietària del vehicle a l'entrada i ens vam decidir a demanar-li perquè duia aquest adhesiu. La noia ens va dir que no era catalana (tot i que ja li agradaria ser-ho) sinó que era quebequesa, però va anar de vacances de Barcelona i li va agradar tant que se'n va endur un adhesiu de record per posar-lo al cotxe. Així vam resoldre el misteri d'aquest adhesiu i vam poder comprovar una vegada més que Barcelona (Catalunya no tant, malgrat les similituds amb el Quebec) és força coneguda al Quebec i està bastant ben valorada.
dimecres, 15 de maig del 2013
Parc ecoforestal de Johnville


dimarts, 14 de maig del 2013
Risc extrem d'incendis
Des del 29 d'abril a Sherbrooke està prohibit fer qualsevol foc exterior perquè hi ha un risc extrem d'incendi forestal, com es pot llegir als diferents plafons d'informació municipal que hi ha repartits per la ciutat. Les altes temperatures que hi ha hagut i la poca pluja que ha caigut en el que portem de primavera, juntament amb les branques caigudes que encara hi ha al bosc després de les nevades de l'hivern fa que les condicions siguin propícies per als incendis forestals. A tot el Quebec, segons dades de la SOPFEU (Sociéte de protection des forêts contre le feu), des del començament de l'any hi ha hagut 207 incendis que han afectat un total de 202 hectàres de bosc quan la mitjana dels darrers 10 anys a data d'avui és de 133 incendis amb una afectació de 160 hectàrees. Afortunadament, portem dos dies en els que les temperatures màximes han passat d'estar per sobre dels 22ºC a no superar els 10ºC (fins i tot aquest matí hi ha hagut una glaçada suau) i ha plogut una mica, de manera que, la situació ha millorat i el risc d'incendis ara ja és moderat.
dilluns, 13 de maig del 2013
Concert a l'escola
Avui, a l'escola dels nostres fills han fet el concert final de curs en el que els pares estaven convidats a assistir-hi. Cada classe, des de primer fins a sisè, ha preparat, a l'assignatura de música, una cançó que avui han cantat i representat. Alguns nens que fan classes de piano també han tocat alguna peça entre cançons. El concert s'ha fet al gimnàs-teatre de l'escola després de l'hora de dinar, a un quart de dues. A la part posterior del gimnàs-teatre hi han posat cadires per als pares i mares assistents i a la part del davant hi havia tots els nens i nenes de l'escola com es pot veure a la fotografia. La classe de la nostra filla gran han cantat i representat "Le Docteur Guérit-tout" que és una cançó folklòrica d'aquest país bastant divertida.
diumenge, 12 de maig del 2013
Dia de la mare
El dia de la mare se celebra en diferents dates segons als països. Així com a Catalunya es va celebrar el primer diumenge de maig, al Quebec té lloc el segon diumenge de maig, o sigui, avui. Per això, els nens han portat diferents manualitats que han preparat a l'escola per aquesta diada i que podeu veure a la fotografia. Per la resta, i a l'igual que a Catalunya, és una festa molt comercial ja que a tots els comerços s'hi poden veure diferents tipus de regals i descomptes especials per a celebrar aquest dia. Nosaltres prescindim completament de la part comercial, però aprofitem l'avinentesa per felicitar a totes les mares.
dissabte, 11 de maig del 2013
Central hidroelèctrica Frontenac



Etiquetes de comentaris:
Descoberta del territori,
Història i costums del Quebec
divendres, 10 de maig del 2013
Festa de la primavera a l'escola
Avui a l'escola dels nostres fills, havent sopat, de 18:30 a 20:30 han fet la Festa de la Primavera o Spring Fling. És una festa familiar que organitza l'AMPA per tal que els pares i els alumnes de l'escola puguin passar-ho bé una tarda-vespre tot junts i, alhora, perquè els nens puguin relacionar-se amb els seus amics fora de l'horari escolar. Aquest any s'ha fet un ball amb la música que punxava un discjòquei. La festa s'ha fet al gimnàs de l'escola, que els nens que van al servei d'acollida o Daycare han decorat per a l'ocasió. Els nens de 4t han aprofitat per recaptar diners venent aigua, sucs, galetes, crispetes i gominoles de fruita. L'AMPA també ha recollit donacions per tal de finançar-se. Aquesta festa seria l'equivalent al Ball benèfic que es va fer el mes passat, però la d'avui anava adreçada als nens d'infantil i primària. Hi havia gent, però creiem que n'hi faltava força. Els nens s'ho han passat bé jugant i corrent i, només de tant en tant, ballant.
dijous, 9 de maig del 2013
Finestres
Com era de preveure, les finestres de les cases tenen vidres dobles per aïllar del fred. Algunes d'elles, com les de casa nostra, funcionen de manera molt diferent a la que estem acostumats a Catalunya. Les finestres, depenent de la seva alçada, tenen una o dues pestanyes que serveixen per desbloquejar-les si es volen obrir o bé per bloquejar-les si es volen tancar. Un cop desbloquejada la finestra, per obrir-la més o menys cal fer rodar una maneta que està a la part inferior, com es pot veure a la fotografia. A més, totes les finestres practicables (algunes no es poden obrir), disposen de tela mosquitera fixa, ja que a l'estiu és necessària per la quantitat d'insectes que hi ha. Un cop t'hi acostumes són molt pràctiques. Ara bé, és molt difícil netejar els vidres ja que cal fer-ho des de fora i no sempre s'hi arriba sense ajuda. A més, en cap casa hi hem vist persianes ja que, probablement, l'important aquí és aprofitar al màxim la claror. El que sí que hi ha són cortines de diferents tipus i graus d'opacitat. De tota manera, les cortines que tenim a casa no tapen gaire la claror, cosa que fa que, ara que el sol surt a quarts de sis del matí, ens despertem més aviat del compte.
dimecres, 8 de maig del 2013
Recollida de residus i fustes
Pel que fa al tema de les escombraries i les deixalles ja havíem comentat que, a més de la recollida habitual d'escombraries, a la tardor hi va haver una recollida especial de fulles i passades les festes de Nadal una altra dels arbres. Doncs bé, a Sherbrooke aquesta setmana (i també la del 8 de juliol) es fa una recollida especial de fustes i altres residus voluminosos de la llar (catifes, matalassos, banyeres o plats de dutxa acrílics o de fibra de vidre, sofàs, butaques, persianes o quadres). Per a dur-la a terme, passen dos camions (un per a la fusta i l'altre per a la resta) que recullen, com a màxim, 1 metre cúbic de cada tipus de residu per cada casa. Perquè ho recullin, cal que, el dia de la recollida habitual d'escombraries a cada sector, la gent deixi apilada en dos pilots (un per a la fusta i l'altre per a la resta de deixalles) allò del que desitja despendre's. Malgrat això, com que la gent ha aprofitat el cap de setmana per fer endreça, des de dilluns ja es poden veure piles de residus davant de la majoria de cases, independentment del dia de la recollida. Això ha fet que, aquesta setmana els carrers tinguin un aspecte poc habitual i desmanegat com es pot veure a la fotografia.
Nota posterior: La recollida, en realitat, es va allargar un parell de setmanes, però les piles anaven disminuint amb els dies, ja que la gent s'enduia allò que els podia ser d'utilitat.
Nota posterior: La recollida, en realitat, es va allargar un parell de setmanes, però les piles anaven disminuint amb els dies, ja que la gent s'enduia allò que els podia ser d'utilitat.
dimarts, 7 de maig del 2013
Campanya aixeca't i mou-te!

Etiquetes de comentaris:
Història i costums del Quebec,
Sistema educatiu
dilluns, 6 de maig del 2013
Pont cobert de Milby

El pont cobert de Milby està a la zona de Milby, al municipi de Waterville, a uns 14 quilòmetres d'on vivim. Aquest pont cobert és transitable amb cotxe i permet travessar el riu Moe, que és un afluent del riu Massawippi. El pont cobert de Milby es va construir l'any 1873 i es va restaurar l'any 2007. Aquest pont, construït en fusta, fa 23,7 m de llarg, 6,10 m d'ample (amb 4,90 m per la circulació de vehicles) i té una alçada lliure de 2,40 m. A l'esquerra us mostrem una vista exterior del pont i a la dreta com és l'estructura interior. La veritat és que circular amb cotxe i passejar a peu per aquests tipus de ponts té un encant especial. Afortunadament, no gaire lluny hi ha altres ponts coberts, com el d'Eustis (també ubicat al municipi de Waterville) i el de Drouin (situat al municipi de Compton), els quals també hem pogut admirar.
diumenge, 5 de maig del 2013
Island Pond
Avui hem anat a voltar una mica més al sud del Quebec, a l'estat nordamericà de Vermont. Aquesta és una zona més boscosa i muntanyosa que la del Quebec, però en la que també hi ha molts llacs i en la que es contempla igualment el paisatge primaveral que ahir us comentàvem. Ens hem arribat fins a la població d'Island Pond, on hi ha l'estany Island Pond, d'on la vila treu el nom, i d'on us posem un parell de fotografies. Com que en aquest estany hi ha una illa, d'aquí ve el nom de l'estany. Island Pond va tenir una estació de ferrocarril molt important en la línia que unia Portland (Maine) i Mont-real però a mitjans del segle passat la línia es va tancar i l'activitat d'aquesta vila va decaure bastant.
dissabte, 4 de maig del 2013
Paisatge primaveral


Subscriure's a:
Missatges (Atom)